Ordets forum

Poesi är det intima litterära uttryckssättet av folket genom tiderna.

Muntlig poesi fanns redan från början av mänskligheten som svar till det vackra. Poesin i sig är en inneboende estetisk känsla i människan.
De första poetiska skriftliga handlingarna dateras från 2500 f.Kr.
Även Bibeln består av fem poetiska böcker: Jobb, Psaltaren, Ordspråksboken, Predikaren och Höga Visan – så betydande är poesin.

Poesi på grekisk ποίησις och latin poesis (att göra) antyder att omvandla tankar till materia. Detta är monumentalt! som William Shakespeare säger:
Vi är gjorda av samma materia som våra drömmar”

Poesi betyder: Handling. Skapande. Adoption. Att befrukta. Att föda.

Känsliga hjärtan skriver poesi i tider av sorg, besvikelse eller ensamhet, även i tider av krig, fred, vänskap och kärlek. Åh kärlek – den oändliga källa där vi alla dricker då och då.

Poesin definieras som en litterär genre och anses vara ett uttryck för skönhet eller estetisk känsla genom ordet i vers eller prosa.
Förutom den bukoliska poesin, uppkommer också olika poetiska stilar som möter andra sociala aspekter, bl.a. den existentiella och den romantiska eller lyriska.

Varför skriver vi romantisk poesi? Jo, för att fontänen flödar över och vi vill stilla själar som törstar efter den här litterära genren.

Att skriva poesi är inte så lätt som den matematiska vetenskapen där ett plus ett alltid blir två.
Att skriva poesi är att skapa något ur en tanke, en känsla, en upplevelse; är att befrukta, är att föda fram.

Det finns en paradox i den fiktiva texten. Den är inramad av verkligheten och är påtaglig i vårt dagliga liv i text och musik som vi lyssnar till


Vulkanen inom mig

Poesi är en flytande eld

som porlar i hjärtat

rinner igenom armen

och dryper ner

på ett papper

Alfonso Ambrossi

Ordförande i Romantiska Förbundet

 

1 comment on “Ordets forum”

  1. Herr WordPress

    Hej! Det här är en kommentar.
    Gör så här om du vill radera en kommentar, logga in och visa kommentarerna till inlägget. Där kan du välja om du vill redigera eller radera dom.

Comments are closed.